Wat is een tattoo?
Een tattoo wordt ook wel een tatoeage genoemd. Bij een tatoeage wordt met inkt op de huid ‘getekend’ of eigenlijk geprikt. Met een elektrische naald wordt een bepaalde kleurstof vlak onder de huid gebracht. Hiermee kan een plaatje op de huid gezet worden. Dit plaatje blijft gedurende je hele leven op die plek zitten. Als je jonger bent dan 16 jaar kun je beter géén tattoo laten zetten. Je lichaam is dan nog in de groei en de tattoo kan er lelijk uit gaan zien als je ouder bent. Wil je het toch, dan moet een ouder-verzorger met legitimatiebewijs meekomen naar de studio en het toestemmingsformulier ondertekenen.
Voordat je een tatoeage laat aanbrengen, wordt gevraagd of je een formulier wilt invullen. Hierin staan ook enkele vragen over je gezondheid. Met dit formulier geef je toestemming aan de tatoeëerder om een tattoo te zetten en geef je aan dat je weet wat de risico’s zijn van het aanbrengen en het hebben van een tatoeage. Het zetten van een tattoo is namelijk niet geheel zonder risico’s. Deze risico’s hebben te maken met: (1) de manier van aanbrengen van de tattoo, (2) het verzorgen van de tattoo en (3) je eigen gezondheid.
Het aanbrengen van de tattoo
Voor het aanbrengen van de tattoo wordt de huid goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een tatoeage moet steriel gebeuren. Dit houdt in dat de naald uit een dichte en steriele verpakking komt en dat deze niet met blote handen aangeraakt wordt. De tatoeëerder draagt dus plastic handschoenen.
De inkt die wordt gebruikt, wordt speciaal voor jou in cupjes gedaan. Is de tattoo klaar, dan wordt de overgebleven inkt weggegooid. Na afloop wordt de tattoo verzorgd. Vóór en tijdens het aanbrengen van de tattoo mag je niet onder invloed zijn van alcohol en/of drugs.
Als het aanbrengen van de tatoeage niet op een steriele manier gebeurt, kan er een gevaar op infectie ontstaan. Je hebt een grotere kans op Hepatitis B of misschien zelfs het HIV-virus. Hepatitis B is een ernstige ziekte die blijvende beschadigingen kan veroorzaken aan de lever. Het HIV-virus kan AIDS veroorzaken. AIDS breekt het afweersysteem af, waardoor redelijk ‘onschuldige’ ziektes toch fataal kunnen aflopen.
Het verzorgen van de tattoo
Een pas aangebrachte tatoeage lijkt op een schaafwond. En deze wond heeft tijd en verzorging nodig om te kunnen genezen. Als je de wond goed verzorgt, is deze na ongeveer 1 week genezen. Je krijgt informatie van de tatoeëerder over hoe je de wond moet verzorgen. Tijdens de genezingstijd mag je niet zwemmen, niet in bad gaan en niet gaan zonnebaden (ook géén zonnebank). Als je toch last van de wond krijgt (wordt hevig rood, zwelt, er komt pus en wondvocht uit) dan moet je contact opnemen met de huisarts.
Je eigen gezondheid
Het is niet verstandig om een tattoo te laten zetten op een wijnvlek of op een moedervlek. Wijnvlekken kunnen namelijk erg bloeden. Wanneer je op een moedervlek laat tatoeëren, dan is het moeilijk om veranderingen in de vorm van deze vlek te zien. Dit is belangrijk, omdat veranderingen van een moedervlek kunnen wijzen op het hebben van huidkanker.
Ook als je contactallergie, diabetes, hemofilie, chronische huidziekte, immuumstoornis of een hart- en vaatafwijking hebt kun je beter niet een tattoo nemen.
rijk om te weten is dat het ook nog niet bekend is wat de gevolgen zijn van het aanbrengen van een kleurstof onder de huid op de gezondheid op de langere termijn. Sinds 2004 moeten kleurstoffen aan wettelijke eisen voldoen. De overheid controleert hierop.
Wil je een tattoo?
Neem alléén een tattoo als je:
- ouder bent dan 16 jaar,
- 100% zeker weet dat je een tattoo wilt,
- heel goed weet dat een tattoo een leven lang blijft,
- heel goed weet wat de risico’s zijn, bijvoorbeeld op het oplopen van Hepatitis B en HIV.